Perspectief

Hoe ik mij voel, hangt niet zozeer af van de situatie waarin ik mij bevind, dan wel van het perspectief dat ik heb

Wikipedia zegt over perspectief:
…iemands “point of view”, de keuze van een context voor meningen, overtuigingen en ervaringen.

Het gaat wel degelijk over een keuze die jij – al dan niet – kan maken. Alleen: niemand vraagt zich af hoe confronterend dat is voor jou. Is het dan toch jouw schuld dat jij daar nu niet toe in staat bent? Dat jij daarvoor nu niet de nodige energie hebt?

Nu een hele analyse maken van het verleden, geeft jou niet de energie die je nodig hebt. Wat wel energie oplevert: stukje bij beetje in kaart brengen wat er wél is. Wat anderen wél in jou zien. Wat jou wél succes opgeleverd heeft. De talenten, de vaardigheden, de kennis, de ingesteldheid die je wél hebt. En die jou opgeleverd hebben wat je wél hebt en wie je wél bent geworden.

En welke zijn dan jouw overtuigingen, denkwijzen, normen en waarden die jou gebracht hebben waar je nu bent? Welke daarvan hebben jou geholpen, welke hebben jou in de weg gezeten? En welke hebben jou zelfs geblokkeerd, zodat je nu vast zit?

De dingen zijn helemaal niet wat ze zijn
De dingen zijn voor jou zoals jij er naar kijkt
De dingen zijn voor mij zoals ik er naar kijk.