De juiste job? – Duurzaam!

Doe de test: het is zondagavond en een fijn weekend loopt op zijn einde. Hoe voel jij je dan, met een nieuwe werkweek in het vooruitzicht? Geeft dat vooruitzicht jou frisse energie, of voel jij de moed stilaan in je schoenen zakken?

Alles draait om energie – waarom gaan we er dan zo slordig mee om? Aan je job besteed je meer energie dan aan welke ander activiteit ook. Een reden te meer om je, minstens om de vijf jaar, de vraag te stellen hoe het staat met je energiebalans.

Is je job duurzaam, dat wil zeggen: haal je er meer energie uit dan je er in steekt? Of bezorgt ze jou veel negatieve stress?

Heel nuttig om weten is dat stress geen gegeven is, wel een verhouding
met in de teller: je draaglast

  • die is gemakkelijk vaststelbaar – meetbaar – en komt in “blokken” die ineens komen en gaan. In één klap kan je die doen toenemen of verminderen – daar heb je direct impact op. Meestal véél meer dan je zelf denkt.
  • maar dat vraagt verandering, en daar zie je tegenop, niet? Je bent niet alleen…

met in de noemer: je draagkracht

  • die is moeilijk vaststelbaar – nauwelijks meetbaar – en komt en gaat langzaam op en af. Jarenlang kan je die ondermijnen – erosie van je van binnenuit aanvreet. Die je lichaam wel aangeeft, maar ja – daar zijn dokters en pilletjes voor.
  • tot het écht niet meer gaat, en iedereen – jij inbegrepen – verwonderd vaststelt: het is op
  • en dat het maanden kan kosten om de balans te herstellen

Als daar een probleem zit, is het structureel – je lost het niet op met een fijn weekend of een vakantie alleen.