Kennis is macht (maar niet de macht die je denkt)

Net zoals met je talenten, heb je veel meer kennis in huis dan je denkt. Kennis slaat ook op veel meer domeinen dan je denkt.

Onze ouders hebben jarenlang hun best gedaan om – zij het gekleurd door hun eigen achtergrond – ons te leren hoe de mensen, de wereld, de dingen in elkaar steken. Uiteraard zijn we gaan studeren – en hebben we daar heel wat theoretsiche en parate kennis opgedaan. Waarvan we het grootste deel denken vergeten te zijn, maar die nog sluimert in ons onderbewuste.

Zo is het ook met alles wat we geleerd hebben vanuit de ervaring. Sommigen gaan ervan uit dat we alleen dat écht geleerd hebben, wat we écht ervaren hebben. Ervaringsleren noemt men dat. Aangevoeld, beleefd, doorleefd, niet uit te wissen. Geweten (maar daarom nog niet toegepast), begrepen, ingezien, bewust.

Tot al dat bewuste ook onderbewust is geworden – en niet onbewust. Dan zouden we niets mee kunnen doen. Die ingewikkelde mix – uniek voor ieder van ons – geeft ons een eigen kleur die blijft veranderen doorheen de tijd. We kunnen er veel meer mee doen dan we denken.

Van mensen die dat geleerd hebben in hun leven, vinden we dat ze maturiteit uitstralen, innerlijke rust, “peace of mind”. En daarvoor hoef je niet eerst oud te worden – dat kan op iedere leeftijd.

Die kennis geeft je kracht, geeft je impact, geeft je “macht” om je leven richting te geven. En dus ook je loopbaan. En welk moment is beter dan een (loopbaan)coaching om dit in kaart te brengen?