Mentoring

Het woord mentor is afkomstig uit het Grieks. De oude, wijze man uit het verhaal van Homerus: De Odyssee, heet Mentor. Hij voorzag de zoon van Odysseus (Telemachos) van raad, begeleidde hem, adviseerde hem en leidde hem door de vele gevaren die hij tegenkwam. Het woord ‘mentor’ heeft naar aanleiding van deze mythe de betekenis gekregen van mannelijke of vrouwelijke helper, vertrouwensrelatie, vriend, wijze, raadgever en begeleider. In De Odyssee zorgt Mentor er voor dat het avontuur goed afloopt voor de hoofdpersonen. Maar niet door hen simpelweg de overwinning te schenken. Hij creëert de omstandigheden waarin zij dat zelf kunnen doen. Door hen aan te moedigen en van goede raad te voorzien activeert hij de kracht die altijd al aanwezig was in zijn pupillen.

Mentoring is een vorm van begeleiding door een meer ervaren persoon aan een minder ervaren persoon, onder meer door kennis en praktische ervaring uit te wisselen en/of feedback te geven. Een mentor geeft raad en advies en geeft de ‘mentee’ (degene die wordt begeleid) daarmee een steuntje in de rug. Kenmerkend is dat de mentor een vrijwilliger is met de nodige levenservaring en dat de begeleiding op vrijwillige basis plaatsvindt.

Een mentor dient over de competenties te beschikken om twee aspecten van het mentorship te kunnen uitoefenen: carrière gerichte ondersteuning en psychosociale begeleiding. De mentor is een vertrouwenspersoon voor de mentee, geeft hem toegang tot zijn netwerk en verbetert zijn visibiliteit.

 

Mijn coaching aanpak

Wat is het verschil tussen training, coaching en mentoring?

Terug


Contact

JPM Consult BVBA
BE 0473 944 671
Boudewijnvest 34, 3290 Diest
jean.paul.macken@skynet.be
GSM: 0478 566 170