Wat is dan het verschil tussen training, coaching en mentoring?

Training is gericht op het overdragen van kennis en oefenen van een vaardigheid. Normaliter zijn trainingen kort en intensief. De betrokkenheid van de trainee kan sterk variëren. De trainer wordt gezien als de expert.

Coaching wordt gebruikt om een vaardigheid te ontwikkelen, problemen op te lossen of een activiteit te begeleiden. De duur is meestal afhankelijk van de complexiteit van wat gecoacht wordt, maar meestal langer dan een trainingsinterventie. De medewerker neemt verantwoordelijkheid voor de inhoud, namelijk om oplossingen te vinden. De coach begeleidt het proces, maar dient niet noodzakelijk de (inhoudelijke) expert te zijn.

Mentoring is meer holistisch. Dit kan zowel “harde” als “softe” aspecten behelzen en is niet noodzakelijk beperkt tot een bepaald (werk)domein. Algemeen wordt mentorship gezien als een lange-termijn relatie en een wederzijds leerproces. De mentor geeft informatie en ervaringen door maar de hoofdtaak bestaat erin de mentee te begeleiden in zijn/haar groeiproces en zelf ook open te staan om zelf te leren en groeien. De verantwoordelijkheid is wederzijds en individueel.

Interessante link op de site van Voka

 

Mijn coaching aanpak

Mijn mentoring aanpak

 

Terug


Contact

JPM Consult BVBA
BE 0473 944 671
Boudewijnvest 34, 3290 Diest
jean.paul.macken@skynet.be
GSM: 0478 566 170